2017. június 10., szombat

Te mitől feszülsz be?



Lüktető, dinamikus, olykor követhetetlenül gyorsan fejlődő világban élünk. Ennek megvannak a pozítiv és árnyoldai is. 
A mindennapok stresszhelyzetei olykor rányomják béllyegüket életminőségünkre.

Jó ha van a tarsolyunkban egy olyan eszköz, módszer, amivel le tudjuk vezetni a bennünk felgyülemlett feszültséget, de mi van ha nincs, vagy ha nem sikerül teljesen?

Azt már tudjuk, hogy a stressz ártalmas nekünk, sok tanulmány bizonyítja, a csapból is ez folyik. Olyannyira benne van a köztudatban, hogy már szinte csak szállóigeként, kötőszóként használjuk, csak legyintünk... tudom, a stressz...
... de mi is történik a testünkkel mindeközben, crtaniosacralis szemmel

  • A stresszre adott reakciónk szinte ugyan az, mint amikor valaki vagy valami jól megijjeszt bennünket.
  •  Minden idegszálunk, izmunk megfeszül, a testünkben külöbözö kémiai vegyületek, többek között kortizol szabadul fel. 
  • Mintha csak a falhoz szorítottak volna bennünket nerm hagyva egérutat a menekülésnek.

Testünk azonnal reagál a megváltozott állapotra, főleg ha tartósan benne élünk. A koponyacsontok elmozdulhatnak, az állkapcsunk megfeszül. 
Létrejön az ismert mondás alkalmazásban is: Összeszorítom a fogaim és megcsinálom... 

Az állkapcsunk minden bennünket ért hatás végpontja. Itt gyülemlik össze minden negatív erő, feszültség. S ha nappal nem is vesszük észre, de éjjel bizony, mikor a reflexeink pihennek, tudat alatt teret adunk eme erőknek. 
Elkezdünk csikorgatni, vagy szorítani. Jó esetben a párunk időben jelzi, hogy valami nem kerek éjszaka. Mikor azonban a folyamat kiéleződik,s tartóssá válik, reggelente kialvatlanul, megfeszült hát, nyak és arcizmokkal ébredünk, mintha egy percet sem aludtunk volna.

Tudtad hogy éjszaka egy ilyen alkalommal nagyjából 200 kg nehezedik az állkapcsunkra? Igen, ennyi, Te elbírnád ezt? Megdöbbentően sok, ugye? Gondold el, mit tesz ez a fogaiddal? 
A sok felgyülemlett stressz, azok az élethelyzetek, ahol nem mertél kiállni magadért, vagy túlfeszítetted a húrt az éjszaka leple alatt, mikor nincs kontroll, keményen dolgoznak, gyalulnak. 

Mikor az állkapocs túlterhelődik, a benne levő feszültség kihat a koponyacsontokra. Emozdulnak. Az egész életminőség megváltozik és elkezdünk különféle tüneteket produkálni... 

  • krónikus kialvatlanság
  • alvászavar 
  • ingerlékenység
  • fejfájás
  • krónikus nyak, hát, derék fájdalmak
  • arcizmok fájdalma
  • fogak érzékenysége
  • szorongás
  • gyomor és egyéb szervi bántalmak, reflux.... 
Tényleg megér ennyit az, hogy nem állunk ki magunkért vagy belekényszerítjük magunkat olyan élethelyzetekbe, amelyeket már zsigerig elutasítanánk?  Nehéz helyzet, tudom, tapasztalom.

A fogaink fontosak, nélkülözhetetlenek az élethez.  Esztétika, táplálkozás, beszéd... Élő szövetek, minden bennünk zajló információt tárolnak. 
A folyamat megállítható, hát tegyél érte! 
Ezen tünetek kezelése komplex megközelítést igényel. A craniosacrális kezelésekkel megtörténik a szövetek, csontok tehermentesítése, de itt is fontos, hanem a legfontosabb a lelki síkú kezelés, annak a felderítése, hogy miért alakult így, hogy a fogcsikorgatást és szorítást alkalmazom a nappal engem ért feszültségek feloldására. 
Azért hogy a változás tartósan létrejöhessen és ne a fogainknak kelljen megdolgozni a már elszenvedett élethelyzeteket ,szemügyre kell vennünk az életvitelt is és megoldást, új eszközrendszert kell találni külső és belső konfliktusok rendezésére.

Folytatom




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése